
Hayatımızın bir gerçeği olan ve hepimizin hemen hemen günümüzün çoğunu ses tellerimizden titreşerek dudağımıza kadar uzanan konuşma eylemini gerçekleştiririz.Bunu yapabilmek için bir öncesi olması gerekir.O da konuşabilmek için en başta olan beynimizdir.Beynimizin ortaya çıkardığı bir oluşumu ses tellerimiz ve dudaklarımız yardımıyla konuşuruz.Aslında size konuşma eyleminin anlamını bu şekilde kısaca anlatmış oldum.
Konuşmak güzel olduğu kadar birazda zor birşeydir.Tüm hayvanlar da kendi aralarında konuşur.Nasıl olduğuna gelince çıkardıkları sesler kendi aralarındaki bağlantıyı sağlamaktadır.Biz insanlara göre anlamsız gelse de onlar kendi aralarında aşklarını öfkelerini ve nice insana özgü duyguları bu çıkardıkları sesler ile birbirlerine anlatırlar.Hayvanlar dert veya sevgilerini insanlara da anlatır fakat biz insanlar belki de onları anlayamayabiliriz.Şu an hayvalar aleminin konuşmasını bir tarafa bırakıp, insanların konuşmasına geri dönmek istiyorum.
Sizlere insanların konuşma başlangıcı veya tarihi bilgi vermek yerine bir insan başka biri ile nasıl konuşur bunu anlatmak isterim.İnsanlar başkalarıyla her zaman konuşmak ister ve her bireyin yemek su v.b. bir çok ihtiyacı gibi bunada ihtiyacı vardır.İnsanlar yiyeceği suyu herşeyi olsa da ihtiyacı olan konuşmayı yapmadan duramazlar.Çevresinde konuşacak hiç insan olasa bile ya kendisiyle konuşur ya bir eşyası ile konuşur ya doğa yada kuş,kelebek gibi hayvanlarla konuşur.Bazen de bir yerlere yazı yazarak konuşuruz.Tabii ki örnekler çok şiir yazma ve okuma şarkı söyleme ve yazma gibi.
Aslında önemli olan konuşmak mı yoksa doğru konuşmak mı yada konuştularınızın ve yazdıklarınızın anlaşılması mı ? İnsan beyninin doğru düşünüp, doğru konuşması belki de en önemlisidir.Toplum olarak acaba ne kadar doğru düşünüp, doğru konuşabiliyoruz ? Konuştuğumuz veya anlatmak istediklerimiz karşımızdakilere gerektiği kadar iyi anlatabiliyormuyuz ? Peki anlattıklarımızı doğru birşekilde karşımızdaki kişi veya kişiler anlayıp bize doğru cevap veya yüz ifadesi gösteriyormu ?
Toplumsal yaşadığımız alanlarda genel de konuşurken dikkat etmemiz gereken bir çok yapısal unsur bulumaktadır.Sizce karşınızdaki kişi doğru konuşmasa da onu dinleyip, doğruyu söylemenizmi daha iyi bir davranıştır yoksa karşı taraf konuşmadan hatta kendini ifade etmesine müsade etmeden sizin konuşmanız mı daha doğru bir davranıştır.Önemli olan bir konu veya olay hakkın da gerçeği bilmek olduğunu sakın unutmayın.Bırakın yalancı insanlar bile kendisini anlatsın ama siz her zaman gerçeği ve gerçekleri bilin.Herkez de olan ağız dil bazen beynimizin durmasıyla veya başka konuları irdelemesiyle düşünmediğimiz hatta söylemekten kaçındığımız konuları aniden söyleyebilir.Elinize belinize dilinize sahip çıkmanız dileğiyle...
Biz konuştuk anlatık siz isterseniz bu konunun sesini sonuna kadar açarsınız herkeze dinletirsiniz isterseniz az açar kendiniz dinlersiniz yada sesi tamamen kapatır uykuya geçersiniz.
Yorum Yaparken:
1. İçerik Konusuyla Alakalı Olmasına Özen Gösterin.
2. Yazım Ve Dil Bilgisi Kurallarına Uymayı İhmal Etmeyin.
3. Konu İle İlgili Olmayan Sorularınız İçin İse Blogger Yardım Veya İletişim Sayfalarını Kullanın.
4. Yorum Yaparken Küfür, Kendi Sitenizin Adresi, Şiddet İçeren Konu, Başlık, Kelime, Ve Ülke Bölücülüğü Yapmak Kesinlikle Yasaktır.